dinsdag 13 augustus 2013

Dag 5 - Traject naar Gondar via Awra Amba Community


We vertrekken vandaag richting Gondar maar kunnen Bahir Dar niet verlaten zonder de Blue Nile Falls te gaan spotten. Een korte busrit brengt ons naar het begin van de voetweg die naar het viewpoint leidt. We wisten dat we er niet al te veel van mochten verwachten: de afdamming van de Blauwe Nijl maakt dat het spektakel van het brede gordijn van de waterval herleid is tot een 4-tal dunnere straaltjes. Niettemin een mooie plek.





 

Onderweg naar Gondar bezoeken we de Awra Amba Community (www.awraamba.com). Voor zover we kunnen zien en beoordelen (tijdens de toelichting en rondleiding) een redelijk goed geslaagd experiment om via hard werken en goed onderwijs de armoede te bestrijden. Het doet hier en daar wat denken aan de vele communes die in de jaren ’70 in Europa gestalte krijgen. We maken ook even persoonlijk kennis met de stichter, de nu 66-jarige Zumra. De man spreekt geen Engels dus zijn we aangewezen op de vertaling naar het Amhaaric door een van zijn medewerksters.  De Bradt-reisgids omschrijft de gemeenschap als atheïstisch. Met evenveel recht zou je hun visie kunnen omschrijven als een consequent doorgedreven monotheïsme zonder rituele ‘godsdienstigheid’. De jonge dame die ons rondleidt (die overigens zeer goed Engels spreekt) verwijst herhaaldelijk naar de idee ‘er is één goddelijke schepper en alle mensen van over de hele wereld zijn als broeders en zusters, kinderen van de ene schepper, volstrekt gelijkwaardig’.  Erg opvallend is de klemtoon die ze leggen op de gelijkwaardigheid van mannen en vrouwen wat onderwijs en arbeid betreft. Er is geen onderscheid tussen mannen- en vrouwenwerk.

Verder zijn we onder de indruk van een soort ‘bejaardentehuis’, een lemen huisje met alkoven waarin een 8-tal hoogbejaarden onderdak, voeding en verzorging krijgen van de jongere leden van de gemeenschap. 
De gemeenschap is zelfbedruipend (telen van voedsel, veehouderij) en haalt ook inkomsten uit de eigen weverij die we in volle actie kunnen bezichtigen. Hun producten zijn te koop tegen de reële lokale kostprijs en daarmee leren we meteen dat we de sjaals die we in de voormiddag kochten in de buurt van de Blauwe Nijl veel te duur betaald hebben ….









Laat in de avond komen we aan in Gondar waar we nog een lichte maaltijd kunnen nemen in ons ‘Quarar’-hotel. Het is pikkedonker, we zullen dus moeten wachten tot morgen om een beeld te krijgen van deze stad.

2 opmerkingen:

  1. Hallo Trui,
    super te lezen hoe goed jullie het daar stellen
    je maakt ons hier echt een beetje jaloers hoor
    dat zal pas een reis worden die bij iedereen van jullie goed zal blijven plakken
    ik vind je blog overigens zeer vaardig geschreven
    PS wens Heleentje van ons allen in de Doornstraat een dikke proficiat met haar verjaardag
    Peter een Rosemie

    BeantwoordenVerwijderen
  2. zo fijn jullie ervaringen hier te lezen en onze reiservaringen te herbeleven !
    Vele lieve groeten, Katrien
    Een luide hip hip hoera ook voor Heleen van ons en vele groeten voor haar van Marte en Tigist !

    BeantwoordenVerwijderen