woensdag 21 augustus 2013

Dag 14 – donderdag 15 augustus – een snuifje Italië in Hawzien


Dag 14 – donderdag 15 augustus – naar Hawzien

Vandaag nog eens de Ethiopische wegen trotseren. We moeten Hawzien bereiken. Een wat afgelegen stadje dat ons morgen toegang moet verschaffen tot het Gheralta Escarpment. Onderweg bezoeken we een van de vele ‘rock hewn’ kerken van de Tigray. Niet het geplande (en bekende) Michael Imbre maar de beter toegankelijke Abreha – Etsbeha (eind 4de eeuw) waarin de eerste christelijke koning samen met zijn broer begraven zou zijn. Volgens sommige historici vormden de Tigray-kerken de inspiratiebron voor de latere religieus-architecturale prestaties van en in Lalibela. We voelen ons (na Addis, de kloosters op meer Tana, Gondar en Lalibela) een beetje verzadigd raken van het Ethiopisch-Orthodoxe kerkgebeuren. Dat heeft zeker ook met de (verplicht te engageren) lokale gidsen te maken die veelal eenzelfde standaardverhaal over hun kerk debiteren  en moeilijk verstaanbaar Engels spreken (met absolute uitzondering van de gids in Lalibela!). We beleven in het busje hilarische momenten wanneer de tieners een imitatie ten beste geven van de vele gidsbeurten die ze overigens geduldig en respectvol ondergaan. De lichte ergernis in deze kerk wordt gevoed door de norse priester die na ons bezoek serieus lastig doet over de financiële afhandeling van de tickets. Het kost de lokale gids bijna een half uur om het voor ons noodzakelijke betaalbewijs van hem los te krijgen. Maar het zou ook kunnen natuurlijk dat het om geplogenheden gaat die wij niet helemaal begrijpen.

 










We zijn heel gelukkig dat we zonder veel oponthoud al in de vroege namiddag de Gheralta Lodge bereiken. Een oase die zelfs Tukul Village naar de kroon steekt. Warme ontvangst, schitterende architectuur (binnen en buiten!), … maar bovenal de prestatie om dit geheel bijna onmerkbaar in het fenomenale landschap van de Gheralta Lodge in te voegen. De ‘tuin’ biedt alles wat je in deze omgeving kan bedenken, qua fauna (klipdassen met hopen!) en flora en zelfs goed beklimbare rotspartijen met uitzicht op het spectaculaire Gheralta Escarpment dat onze zin al opwekt om het morgen te gaan beklimmen.














De Lodge wordt gestuurd door een Italiaans echtpaar en ter plekke gerund door een Ethiopische equipe. De Italiaanse inspiratie is zichtbaar in het diner en de smaakvolle aankleding. We wanen ons bijna in een agriturismo in Toscane maar het Italiaans-Ethiopisch huwelijk ervaren we nooit als geforceerd.  De luxe van deze lodge ligt voor ons ook in het mooie aanbod boeken over Ethiopië dat voor de gasten ter beschikking ligt. Elders hebben we hier vruchteloos naar gezocht. Zelfs in Lalibela niet gevonden. Bijna een opluchting te zien dat al het moois dat we al zagen dan toch (kunst)wetenschappelijk/archeologisch gedocumenteerd is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten