donderdag 29 augustus 2013

Dag 18 – maandag 19 augustus - Axum continued - flight cancelled


Onze laatste uren in Ethiopië. We genieten van de extra tijd in Axum met een bezoek aan de site van Ad Hankara. Een antieke steengroeve van waaruit de stellae van Axum uitgehouwen werden. Het blijft een raadsel hoe ze die gigantische monolithische obelisken van wel 25 à 30 m hoog van hier naar hun plaats in Axum getransporteerd en rechtop gekregen hebben. De groeve fungeerde volgens sommige interpretaties ook al oefenplaats voor het kappen van bas-reliefs. Er zijn nog enkele van die oefeningen te zien. Indrukwekkend is de ‘Gobedra Lioness’, voorwaar geen broddellapje maar een prachtig bas relief (meer dan 3m breed) van een grommende leeuwin, met ernaast een Maltees kruis (dat wellicht later na de christianisering toegevoegd werd). Hoog op de rots waar de leeuwin trots voor zich uitkijkt, zit een jonge Ethiopische man, al even trots zijn grazend vee gade te slaan.









 

Teddy krijgt weer nieuws van onze touroperator in Addis. Ethiopian Airlines liet weten dat de binnenlandse vlucht nog verder is opgeschoven naar een uur of 4 in de namiddag. Een tochtje door Addis is nu al helemaal niet meer mogelijk. We nemen dan maar uitgebreid tijd voor een lunch in het Yeha hotel. Zelfde allures als het Geha hotel in Gondar: hoog gelegen, schitterend uitzicht over Axum en het stellae part en een begoed cliënteel. Teddy merkt op dat de Ethiopische familie die wat verder op het terras zit, het gezin is van de eigenaar van een van de grootste voetbalclubs van Ethiopië, Dedebit FC.





 
 

We maken ons rustig klaar om naar de luchthaven van Axum af te reizen en nemen daar afscheid van Teddy. Hij is bijzonder blij met de twee paar stevige bergschoenen die wij kunnen missen nu en daar graag achterlaten.

 



 

De luchthaven van Axum is zoals je wellicht van een kleine Afrikaanse luchthaven mag verwachten. Maar in Ethiopian Airlines, we trust! De vlucht blijkt vertraging te hebben. Rond half zes kunnen we dan toch naar de (enige) gate. Af en toe wordt iets omgeroepen in het Amharic waarna ontgoochelde en zuchtende blikken op de Ethiopische gezichten te zien zijn. Vertraging wegens heel slecht weer boven Mekele weet een medepassagier voor ons te vertalen (de Engelse vertaling door de microfoon is onverstaanbaar). Het is ongeveer 7 uur wanneer een nieuwe mededeling door de microfoon schalt. Iedereen staat recht. Het is zover. We worden erg wantrouwig wanneer we de nog bozere en zelfs opgewonden blikken zien. Waar we vandaag niet eens aan durfden denken wordt harde waarheid: vandaag geen vluchten meer van Axum naar Addis. Over een uur of 4 vertrekt de vlucht van Turkish Airlines naar Zaventem. Zonder ons.

De chaos aan de incheckbalie van Axum is aanzienlijk. De voetbalclubeigenaar die we net nog op het terras van Yeha zagen voert het hoge woord. Blijkt dat Ethiopian Airlines enkel voor de buitenlandse passagiers in een hotelovernachting in Axum zal voorzien. Er wordt heel stevig onderhandeld en de situatie keert. Iedereen die het nodig heeft kan naar het Sabean hotel gebracht worden. Foreinchi of geen foreinchi. De deskmanager van Ethiopian Airlines verzekert ons dat hij met Turkish Airlines aan het overleggen is hoe het in Addis dan verder moet naar Europa. We verbijten onze ontgoocheling en ongerustheid en laten ons met een busje naar het centrum van Axum brengen. Na de twee maaltijden in het Sabean zijn de kinderen heel tevreden dat ze dit extra nachtje ook in dit ‘luxehotel’ kunnen doorbrengen. Lang zal dat niet duren: om half 6 morgenvroeg moeten we klaar staan om weer naar de luchthaven te rijden waar we rond 6 uur zullen inchecken voor de eerste vlucht naar Addis. Wat er daarna komt, zullen we dan wel zien.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten